Wat is astma?

Astma is een chronische ontsteking aan de longen die in vrijwel iedere leeftijdscategorie voor komt. De chronische ontsteking kan verregaande gevolgen hebben voor wat je wel en niet kunt doen in het dagelijks leven zonder dat je daar last van kunt krijgen. Zo reageren sommige mensen met astma allergisch op huisdieren die huidschilfers achterlaten en is het daardoor niet gewenst om bepaalde soorten huisdieren in huis te nemen.

Hoe kun je astma krijgen?

Astma kan op diverse manieren ontstaan. Zo kan bijvoorbeeld erfelijkheid een rol spelen. Een bijzondere oorzaak ligt in het uitvoeren van sommige beroepen. Wanneer mensen langdurig en regelmatig met bepaalde stoffen in aanraking komen tijdens de uitoefening van een beroep kunnen ze op de langere termijn beroepsastma ontwikkelen. Tenslotte kan astma optreden bij kinderen die te vroeg worden geboren. De longen zijn dan immers nog niet volledig ontwikkeld en hebben daardoor een achterstand bij de te vroege geboorte.

Wat zijn de gevolgen van astma?

Hoewel iedere patiënt anders is, zijn het vaak een set van prikkels waar de patiënt gevoelig op reageert. Voorbeelden van reacties zijn onder andere een verstopte neus, heftige niesbuien en moeilijker ademen. Als gevolg van deze reacties op bepaalde prikkels, is het van belang dat je in het dagelijks leven een aantal maatregelen neemt. Je arts kan je hierin adviseren. Wanneer je een goed behandelplan krijgt opgesteld, dan kunnen de beperkingen die de astma veroorzaken behoorlijk goed onder controle worden gehouden.

Los van de maatregelen die de behandelend arts kan adviseren, is het sowieso goed om een aantal zaken na te streven. Een daarvan betekent dat je beter opgewassen bent tegen klachten wanneer je gezonde voeding tot je neemt en bovendien zorgt voor een gezond klimaat in je huis.

Verkeer-en-fijnstofNHG astma en andere hulpmiddelen

Naast de maatregelen die doktoren je kunnen geven, zijn er ook nog een aantal hulpmiddelen (zoals bijvoorbeeld de NHG astma) voorhanden waarmee inzicht kan worden verkregen in de mate waarin je de astma onder controle hebt. Op basis van de uitkomsten die de hulpmiddelen opleveren (vaak zijn het testen of vragenlijsten die periodiek worden afgenomen om op die manier inzicht te krijgen in het verloop van astma) kan het behandelplan steeds beter worden afgestemd op jouw situatie waardoor een betere controle van de ziekte en daarmee de klachten mogelijk wordt.